Samskabelse er skrøbelig – dyrk forskellighed og tillid

Af: Claus Sneppen

Når vi mødes for at samskabe (udvikle nye løsninger) skal vi være bevidste om at ”nyt” ofte er tæt på hvad en eller flere af deltagerne ved. Ved at sætte forskellige kompetencer sammen kan vi gå på opdagelse hos hinanden og derved ”opdage” nye løsninger. Nye løsninger i alt fra det interne møde til kunde- og salgsmødet.

I vores søgen efter ny viden om mødet mellem mennesker ”faldt” vi over ”Adjacent Possible”. Biologen Stuart Kaufmann er ophavsmanden til begrebet – at de nye løsninger findes på kanten af det vi ved (han er implicit blevet tillagt som fortaler for incremental innovation i netværk).

Det er en vanskelig proces at samskabe (innovere) mellem mennesker – og meget svært at gøre det alene. Alt andet lige betyder flere mennesker, at vi samlet ved mere, og at vi dermed dækker et større ”adjacent possible”.

Det forudsætter tillid, og jo større tillid der er til de øvrige mødedeltagere, jo større mulighed er der for succes med “nye løsninger”. Og jo større hastighed vil vi kunne gøre det med. Populistisk formuleret er vi ved høj tillid mellem deltagerne villige til at tage på en rejse sammen, og udforske kanten af det mulige hos de øvrige mødedeltagere. Ved en sort/hvid fremstilling vil ingen tillid betyde at vi alene anvender vores egen  og mere begrænsede ”adjacent possible” tilgang til “samskabelsen”.

Det forudsætter også en deltagergruppe med forskellighed, og at vi ikke samstemmer deltagerne for meget. Kraftig samstemning vil mindske ”adjacent possible” – den forskellighed deltagergruppen repræsenterer. Er vi kloner af hinanden er den samlede ”adjacent possible” alt andet lige den samme, som en enkelt deltagers.

Når vi sætter disse perspektiver over for mødeudbytterne samstemning og samdrift, bliver vi udfordret. Udfordret i balancen mellem samstemningens ensretning/synkronisering på den ene side, og samdriftens sikkerhed/effektivitet/lean tilgang på den anden side.

Samskabelse er skrøbelig, men forretningskritisk for organisationer i en virkelighed i konstant bevægelse. Og samskabelsen fordrer evnen til at favne forskelligheden og udvikle tilliden, samtidigt med at man sikrer samstemningen og samdriften. Hvem sagde at det skulle være nemt at samskabe og finde ”adjacent possible”?

SaveSave

SaveSave

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *